Vesak Tre händelser i Buddhas liv, födelse, upplysning och parinibbana, inträffade under fullmånenätter i maj. Till minne av dessa händelser firar buddhister världen över vesak i maj. Tiden för när Vesak inträffar det här året kan de se i Uposathakalendern. Vesak är en sinhala-form (sinhala, ett av de språk som talas i Sri Lanka) av paliordet vesâkha som betecknar dess fullmånenätter.
Buddha anses vara född år 623 f Kr i Lumbini Park i Kapilavatthu, nuvarande Nepal. Hans namn var Siddharta Gotama. Hans fader var kung Suddhodana av Sâkya-släkten och hans moder hette Mahâ Mâyâ. Modern dog efter han födelse och Siddharta togs om hand av sin moster, Mahâ Pajâpati Gotami, som också gifte sig med hans fader.
Dessa ord var de första som Buddha yttrade efter sin upplysning. När Siddharta var 35 år gammal, nådde han upplysning, han blev en buddha, som betyder "en som har vaknat upp, som blivit upplyst". Då vistades han i Bodh Gaya i Indien. Buddha nådde sin upplysning under ett träd som sedan dess kallas "bodhiträd".
Detta var de sista ord Buddha yttrade till sin lärjungar innan han dog, uppnådde paranibbâna, det fullständiga utslocknandet. Detta var år 543 f Kr i Kusinârâ.
Faktauppgifter från The Buddha and His Teaching av Mahathera
Narada
Ett gemensamt Vesakfirande brukar hållas av buddhisthisttorganisationer i Sverige i
Stockholm |