DRÖMMEN
Den store taoistmästaren Chuang Tzu drömde en gång att han var en fjäril som fladdrade hit och dit. I drömmen var han inte medveten om sin person. Han var bara en fjäril. Plötsligt vaknade han och såg att att han låg där igen som en individ. Men han tänkte för sig själv: " Var jag förut en man som drömde att jag var en fjäril eller är jag nu en fjäril som drömde att jag var en man"


 

JAGA TVÅ HARAR
En elev som studerade kampsport frågade sin lärare: "Jag skulle vilja öka min kunnighet i kampsport. Förutom att lära från dig, skulle jag vilja studera hos en annan lärare för att lära en annan teknik. Vad tror du om det?"

"Jägaren som jagar två harar fångar ingen av dem", svarade mästaren.


HÄNGA ÖVER STUPET
En dag när en man vandrade i vildmarken råkade han möta en ilsken tiger. Han sprang, men nådde snart till kanten av ett högt stup. Desperat klättrade han för att rädda sig ner för en ranka och dinglade över det livsfarliga bråddjupet. När han hängde där kom två möss fram från ett hål i bergväggen och började gnaga på rankan. Plötsligt lade han märke till ett runt smultron på rankan. Han plockade det och stoppade det i munnen. Det var otroligt läckert!

 


TÖM KOPPEN
En universitetsprofessor gick på besök en berömd zenmästare. Medan mästaren lugnt serverade te talade professorn om zen. Mästaren fyllde besökarens kopp till brädden och fortsatte sedan att hälla. Professorn som betraktade koppen som svämmade över kunde till slut inte lägga band på sig. "Den svämmar över! Det finns inte plats för mer!" ropade professorn. "Du är som denna kopp", svarade mästaren, "hur kan jag visa dig zen om du inte först tömmer din kopp?"


DET KOMMER ATT FÖRSVINNA
En elev gick till sin meditationslärare och sade: "Min meditation är hemsk! Jag känner mig så distraherad eller också gör det ont i benen eller så faller jag ständigt i sömn. Det är verkligen hemskt"

"Det kommer att försvinna", svarade läraren bara.

En vecka senare kom eleven tillbaka till sin lärare: "Min meditation är underbar. Jag känner. mig så uppmärksam, så fridfull, så levande. Det är verkligen underbart.

"Det kommer att försvinna", svarade läraren bara.


 

INTE DÖD ÄN
Kejsaren frågade Mästare Gudo: "Vad händer en upplyst människa efter döden?"

"Hur skulle jag kunna veta det", svarade Gudo.

"Därför att du är en Mästare", svarade kejsaren.

"Ja, Herre", sade Gudo, "Men jag är inte en död".


TVÅNGSTANKE
Två munkar som var på vandring kom till en flod där de mötte en ung kvinna. Hon var rädd för strömmen och frågade om de kunde bära henne över. En av munkarna tvekade men den andre tog genast upp henne på sina axlar och bar henne över vattnet och satte ner henne på den andra stranden. Hon tackade honom och försvann.

De båda munkarna fortsatte sin väg, den ena grubblande och förströdd. Han kunde inte hålla tyst och han sade: "Broder, vår andliga träning säger oss att undvika varje kontakt med kvinnor, men du tog upp en på dina axlar och bar henne!"

"Broder", svarade den andre munken, "jag satte ner henne på den nadra sidan, men du fortfarande bär på henne".


LJUD I TYSTNADEN
Fyra munkar beslöt att meditera under två veckor utan att prata I skymningen den första dagen började lampan att fladdra och slocknade sen. Den första munken sade: "O, nej, lampan slocknade". Den andre munken sade: "Skulle vi inte vara tysta?". Den tredje munken sade: "Varför måste ni två bryta tystnaden?" Den fjärde munken skrattade och sade: "Ha, jag är den ende som inte pratade".


ETT VÄRDELÖST LIV
En bonde blev så gammal så han kunde inte arbeta på åkrarna längre. Så han tillbringade dagen bara med att sitta på verandan. Men hans son som arbetade på gården tittade upp lite då och då och såg sin fader sitta där. "Han är inte till någon nytta längre", tänkte sonen för sig själv, "han gör ingenting". En dag blev sonen så frustrerad att han tillverkade en likkista, drog den till verandan och sade till sin fader att lägga sig där. Utan att säga något klev fadern ner i den. När han stängt locket drog sonen kistan till gårdens gräns där det låg ett högt stup. När han närmade sig hörde han en lätt knackning inifrån kistan. Han öppnade den. Fadern som tyst och fridfullt låg där tittade upp på sin son. "Jag vet att du tänker slänga mig nerför stupet, men kan jag, innan du gör få föreslå en sak?" "Vad då?" svarade sonen. "Släng mig nerför stupet om du vill", sade fadern, "men spara den fina likkistan. Dina barn behöver kanske använda den."


TRÖTT
En elev frågade sin lärare: "Mästare, vad är upplysning?"
Mästaren svarade: "När du är hungrig, ät. När du är trött, sov".


HÅRT ARBETE
En kampsportelev gick till sin lärare och sade ivrigt: "Jag har vigt mitt liv åt att studera ditt system. Hur länge dröjer det innan jag blir mästare?" Lärarens svar var lättvindigt: "Tio år". Otåligt svarade eleven: "Men jag vill bli mästare fortare än så. Jag vill arbeta mycket hårt, Jag vill träna varje dag, tio eller fler timmar om dagen. Hur lång tid kommer det då att ta?" Mästaren tänkte ett ögonblick: "20 år"


 

 

 

Från http://www.rider.edu/~suler/zenstory/zenstory.html
Övers Kerstin Jönhagen