991024
BUDDHISTISKA HÖGTIDER
Oljelampa från Sri Lanka. som tänds vid högtider |
De buddhistiska högtiderna firas med recitationer och kan för en svensk tyckas vara enahanda och svåra att förstå meningen med. Men dessa högtiden har en djup mening. De två största högtiderna är
Vesak
Kathina
|
VESAK Tre händelser i Buddhas liv, födelse, upplysning och parinibbana, inträffade under fullmånenätter i maj. Till minne av dessa händelser firar buddhister världen över vesak i maj. Tiden för när Vesak inträffar det här året kan de se i Uposathakalendern. Vesak är en sinhala-form (sinhala, ett av de språk som talas i Sri Lanka) av paliordet vesâkha som betecknar dess fullmånenätter.
Buddha anses vara född år 623 f Kr i Lumbini Park i Kapilavatthu, nuvarande Nepal. Hans namn var Siddharta Gotama. Hans fader var kung Suddhodana av Sâkya-släkten och hans moder hette Mahâ Mâyâ. Modern dog efter han födelse och Siddharta togs om hand av sin moster, Mahâ Pajâpati Gotami, som också gifte sig med hans fader.
Dessa ord var de första som Buddha yttrade efter sin upplysning. När Siddharta var 35 år gammal, nådde han upplysning, han blev en buddha, som betyder "en som har vaknat upp, som blivit upplyst". Då vistades han i Bodh Gaya i Indien. Buddha nådde sin upplysning under ett träd som sedan dess kallas "bodhiträd".
Detta var de sista ord Buddha yttrade till sin lärjungar innan han dog, uppnådde paranibbâna, det fullständiga utslocknandet. Detta var år 543 f Kr i Kusinârâ.
Faktauppgifter från The Buddha and His Teaching av Mahathera
Narada Ett gemensamt Vesakfirande brukar hållas av buddhisthisttorganisationer i Sverige i Stockholm.
|
Vesakdagen runt om i världen
Källa: http://sgholiday.com/calendar/vesak-wesak-2011/ |
KATHINA
Kathina är ett paliord som kan översättas med mäktig - kraftfull - stark. I buddhistiska sammanhang innebär ordet följande: 1. Under en tremånadersperiod med början i juli ägnar sig buddhistiska theravadamunkar världen över åt meditation men också åt lättare fysiska sysslor. Detta är en tradition som följts sedan Buddhas tid under regnperioden i hans land, Indien. Buddha uppmanade munkarna att vara sysselsatta men att framför allt ägna sig åt meditationsövningar. En orsak till denna uppmaning var att munkarna skulle undvika att trampa ihjäl de småkryp som dyker upp ur jorden när det regnar. Denna meditationsperiod kallas regnretreat - vassâna kâla eller vassa. Allt detta ingår i begreppet Kathina. 2.I juli bjuder lekmännen munkarna att börja vassa med löfte om att stödja dem genom att förse dem med de fyra livsförnödenheter som nämns i Chatupaccaya (chatu=fyra, pacca = förnödenheter). Dessa förnödenheter är kläder (civara), mat, (pindapata), husrum (senâsana) och medicin, dryck (gilâna). Detta leder till ett ömsesidigt åtagande mellan lekmän och munkar. Då människorna vänligt hjälper munkarna och verkar för deras välbefinnande blir de i sin tur välsignade av munkarna. Vassâna kâla är den enda period då lekmän och munkar har närmare relation under en viss tid. 3. Vassâna kâla ger speciellt gynnsamma tillfällen för människor att utveckla sin andlighet (kussala) genom att göra goda gärningar t ex att ge dâna, gåvor, till munkarna. På så sätt kan man alltså utveckla och rena sitt sinne och finna vägen till Nibbâna. 4. Den ceremoni som avslutar Vassâna kâla kallas Kathina. Ordet Kathinas innebörd - mäktig - kraftfull - stark har samband med de tre punkterna ovan. Näst efter Vesak (åminnelse av Buddhas födelse, upplysning och död) är Kathina den viktigaste högtiden i buddhismen. Ordet Kathina ger uttryck för den styrka i det ömsesidiga ansvar och de skyldigheter som lekmän och munkar har mot varandra, där lekmännen ger mat och munkarna ger Dhamma. Detta inslag är det centrala i Kathinafirandet, och den starka relationen mellan lekmän och munkar visar ceremonins styrka. Det är därför den kallas Kathina - mäktig - kraftfull - stark.
Ett annat viktigt inslag i ceremonin är de speciella reglerna i
givandet av gåvor, t ex offrandet av kläder till
munkarna. Kaprukpuja under Kathina är en gemensam yttring där flera lekmän deltar. När man gör ett kaprukträd dekorerar lekmän en trädkvist med pengar och diverse smågåvor. När man dekorerar kapruk (önsketräd) med en gåva och önskar något, så får man enligt traditionen denna önskan uppfylld, samtidigt som man också praktiserar generositet. Genom att praktisera generositet och etik skapar man god karma och finner vägledning till Nibbâna. Må du vara lycklig och uppnå frid. |